Бразилия призна, че няма ресурс да се пребори с огромните пожари

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро призна, че правителството му няма ресурси, за да се справи с рекордния брой пожари в Амазонската джунгла. Той заяви, че неправителствени организации са подпалили пожарите умишлено, с което предизвика гнева на НПО сектора в страната, но каза и че няма доказателства за твърдението си.

Правителството е започнало разследване на причините за огъня.

На отговор на журналистически въпрос Болсонаро заяви, че правителството не може да накара министерството да изпрати 40 пожарникари, за да се борят с огъня. „40 души за един пожар? Нямаме ресурси. Това е хаос“, заяви държавният глава, цитиран от международните медии и БНТ.

Природозащитници обвиняват правителството на Бразилия за бедствието в джунглата. Според тях, президентът Болсонаро е окуражавал сечта от страна на бракониери и фермери, което е довело до обезлесяване.

Колко е тежко положението

Над 2500 пожара горят в Амазонската джунгла, обобщава BBC News. Това е най-интензивното разпространение на огън от над десетилетие. 

Бедствието предизвика вълна от международна съпричастност, въпреки че под хаштага #PrayforAmazonas се споделят и снимки на пожари, които са стари или дори не са в Бразилия.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ