Британска тийнейджърка, присъединила се към ИД, роди момче

Британска тийнейджърка, присъединила се към ИД, роди момче

Британска тийнейджърка, присъединила се към ИД, роди момче

Британската тийнейджърка Шамима Бегум, която избяга от дома си, за да се присъедини към "Ислямска държава", е родила момченце, съобщи семейството ѝ, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.
 
Според адвоката на семейството 19-годишната жена и детето са в добро здраве. Бегум живее в бежански лагер в Северна Сирия и иска да се върне във Великобритания с бебето си. Тя бе част от група от три ученички от лондонския квартал Бетнал грийн, които през 2015 г. отидоха в Сирия, за да се омъжат за бойци на ИД. По това време програмата на групировката за набиране на членове в интернет привлече множество младежи, припомня АП.
 
Бегум разказа пред в. "Таймс", че първите две бебета, които родила, са починали от болести и недохранване. Първото ѝ дете е било дъщеря, починала на 1 година и 9 месеца - тя е била погребана преди месец, а второто дете е било на 8 месеца и е починало преди 3 месеца от болест и недохранване, при липса на условия за лечение и медикаменти в болницата. 
 
Юридическото положение на младата жена остава неясно. Срещу нея могат да бъдат отправени обвинения в подкрепа на забранената от закона групировка.

Семейството на Шамима призова британските власти да я върнат незабавно. Близките на Шамима посочиха, че бебето ѝ е "абсолютно невинно" и то има право да порасне в среда на мир и сигурност във Великобритания. 

Младата жена сподели пред "Таймс", че се страхува, че детето ѝ ще бъде отнето. Тя заяви, че се надява ако не е с нея в бъдеще, да бъде поверено на нейното семейство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги