Висш британски военен: Русия е по-голяма заплаха за Великобритания от Ал Каида и "Ислямска държава"

Висш британски военен: Русия е по-голяма заплаха за Великобритания от Ал Каида и Ислямска държава

Русия сега е безспорно по-голяма заплаха за сигурността на Великобритания и съюзниците й от радикални ислямистки групировки като Ал Каида и "Ислямска държава", заяви шефът на генералния щаб на британските сухопътни сили генерал Марк Карлтън-Смит в интервю за в. "Дейли телеграф", цитирано от ТАСС.

Освен че представляват конвенционална военна заплаха, руснаците постоянно се стремят да подкопаят Запада с развиване на нови умения за водене на война в неконвенционални области като киберпространството и Космоса, заявява Карлтън-Смит.

"Русия днес безспорно представлява далеч по-голяма заплаха за националната ни сигурност от заплахите, произтичащи от ислямски радикални групировки като Ал Каида и ИД", казва генералът в първото си интервю, откакто през юни встъпи в новата си длъжност, предава БТА.

Великобритания и съюзниците й не бива да стоят безучастни пред идващите от Русия заплахи и да ги оставят без отговор, заявява Карлтън-Смит.

"Най-важният отговор в обичайните видове въоръжение е да продължи укрепването на потенциала и съгласуваността на действията на НАТО", казва той.

Британският генерал реагира скептично към предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на единни европейски въоръжени сили, както и към всяка друга инициатива, която по думите му би отслабила ефективността на НАТО. Опора на европейската сигурност е именно Северноатлантическият алианс, смята Карлтън-Смит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ