Британските служби: Рисковете около мрежовото оборудване на Huawei могат да бъдат контролирани

 Британските служби: Рисковете около мрежовото оборудване на Huawei могат да бъдат контролирани

Британските служби: Рисковете около мрежовото оборудване на Huawei могат да бъдат контролирани

Британският Национален център за киберсигурност, който се занимава с киберразузнаване, смята, че е възможно да се ограничат рисковете, свързани с използването на оборудване за мрежи от пето поколение на китайския телекомуникационен гигант Huawei. Това съобщи Франс прес, като се позова на информация на в. "Файненшъл таймс".

Според изданието, което се позовава на два информирани източника, службата за киберразузнаване смята, че има няколко начина за управление на рисковете, които представлява Huawei при изграждане на 5G мрежи във Великобритания. В информацията не се навлиза в детайли какви са начините за управление на рисковете. Изводите на киберразузнаването би трябвало да изиграят роля при взимането на решение от британското правителство през март или април дали да се използва оборудване на Huawei в мрежите от пето поколение, предава БТА.

Изводите на британската служба са в противоречие с усилията на САЩ против развитието на Huawei в западните страни, отбелязва Франс прес. Вашингтон смята, че китайската компания може да има връзки с китайските разузнавателни служби. Huawei, един от най-големите световни доставчици на мобилно оборудване и мобилни услуги, отрича да има нещо общо с шпионаж.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън миналия декември изрази силно безпокойство от участието на китайския технологичен гигант в британската мрежа от пето поколение.

Във Великобритания най-големият мобилен оператор BT обяви, че изтегля оборудването на Huawei от мрежите си от трето и четвърто поколение. Неговият конкурент Vodafone преустанови временно закупуването на оборудване на Huawei за инфраструктурата си в Европа.

Миналата година няколко страни, сред които Австралия, Нова Зеландия и САЩ, забраниха на китайската компания да участва в изграждането на 5G мрежи.

Европейски страни, Япония и Канада продължават да оценяват рисковете, свързани с използването на продукти на китайската марка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ