Британското правителство планира изграждане на нова АЕЦ

Британското правителство планира изграждане на нова АЕЦ

Британското правителство планира изграждане на нова АЕЦ

Правителството на Обединеното кралство може да обяви финансиране за нова атомна електроцентрала, за да изпълни своите цели за намаляване на вредните емисции като част от стратегията си Net Zero, съобщава британският вестник The Telegraph, цитиран от Агенция "Фокус". Според правителствени източници, най-вероятно финансиране ще полуи атомната електроцентрала Sizewell в графство Съфолк. Това е проект на EDF Energy, британска интегрирана енергийна компания, собственост изцяло на Франция.

Държавното финансиране може да включва не само преки инвестиции, но и въвеждане на гарантирана фиксирана цена за всяка единица енергия, произведена в съоръжението. Новият капацитет на Sizewell ще осигури близо 6 милиона жилища с нисковъглеродна енергия за около 60 години, изчислява EDF Energy.

Вестникът цитира говорител на правителството, който отбеляза важността на сектора на ядрената енергия. „Ние се стремим да одобрим поне още един мащабен ядрен проект през следващите няколко години за подобряване на енергийната сигурност и създаване на хиляди работни места“, разкрива събеседникът на редакцията. 

Според The Telegraph информацията за финансирането може да се появи преди изборите през 2024 г., когато правителството представи съответния план. Очаква се документът от 150 страници да описва точно как Борис Джонсън възнамерява да изпълни обещанието си да намали въглеродните емисии във Великобритания до „чиста нула“ до 2050 г.

В графство Съмърсет в югозападната част на Англия в момента е в ход третият етап на изграждането на атомната електроцентрала „Хинкли Пойнт“, който трябва да бъде завършен през 2026 г. Британските власти обмислят проекти и за атомната електроцентрала в Съфолк и втория етап на атомната електроцентрала „Брадуел“ в Есекс. Бъдещето на двете повдига въпроси поради участието на Китайската генерална атомна група. Според съобщения на британските медии, под натиска на САЩ, Лондон може да се откаже от партньорството си с Китай в развитието на ядрената енергия.

В Обединеното кралство работят общо 13 ядрени реактора, което представлява около 17% от енергийния баланс на страната. Въпреки това, до 2024 г. тази цифра ще бъде намалена наполовина, тъй като реакторите наближават края на експлоатационния си живот. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ