Четири големи банки сочени за жертви на измами от финансовата директорка на Хуавей

Четири големи банки сочени за жертви на измами от финансовата директорка на Хуавей

Четири големи банки са сред предполагаемите жертви на финансовата директорка на китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу, която според американските власти е нарушила американските търговски санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.
Френската банка BNP Paribas и американската Ситигруп (Citigroup) са цитирани в документи, публикувани днес след изслушване във Върховния съд на канадската провинция Британска Колумбия, пред който Мън обжалва исканата от САЩ екстрадиция.

По-рано в рамките на същото досие бяха цитирани британските банка HSBC и Standard Chartered. Всички те започнали банкови отношения с Хуавей в момент, когато Мън и други нейни колеги ги въвели в заблуждение във връзка с трансакции в Иран, попадащи под американския санкционен режим.

Четирите банки се смятат за жертви по 13-те обвинения за банкова и електронна измама, целяща заобикаляне на санкциите срещу Иран. Случаят с Мън Ванчжоу и Хуавей е в центъра на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, припомня БТА.
Мън, която е дъщеря на основателя на технологичния гигант, както и самата Хуавей, представяна от американските власти като свързана с китайското правителство, отхвърлят обвиненията, че са извършили злоупотреби. В момента Мън е освободена под гаранция, а първото заседание по делото за екстрадиция е насрочено за 20 януари 2020 година .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ