ЦРУ: Китай е също толкова голяма заплаха, колкото и Русия

ЦРУ: Китай е също толкова голяма заплаха, колкото и Русия

ЦРУ: Китай е също толкова голяма заплаха, колкото и Русия

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео заяви, че китайските опити за упражняване на тайно влияние върху Запада са също толкова обезпокоителни, колкото и руската подривна дейност, предаде Би Би Си.

Помпео поясни, че китайците разполагат с „много по-големи възможности“ за провеждане тайни операции, отколкото руснаците.

Като пример той посочи опитите на Китай да откраднат търговска информация от САЩ и да проникнат в училищата и болниците, нещо, което се наблюдава и в Европа и Великобритания.

„Наблюдаваме много целенасочени опити за кражба на американска информация, за внедряване на шпиони в САЩ, хора, които ще работят от името на китайското правителство срещу Америка. Виждаме го в нашите училища, в нашите болници и медицински системи, виждаме го в корпоративна Америка, както и в други части на света, включително Европа и Великобритания“, каза шефът на ЦРУ.

„Сравнете мащаба на двете икономики. Китай разполага с много по-голям ресурс, за да изпълнява подобни операции, в сравнение с руснаците“, коментира Помпео.

По-рано тази година бивш агент на ЦРУ бе арестуван по обвинения за задържане на секретна информация, за която се смята, че е помогнала на китайските власти да разкрият близо 20 информатора на ЦРУ в рамките на две години.

Помпео заяви пред Би Би Си, че западните страни могат да направят повече, за да ограничат скритото влияние на Китай.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ