Цяла Италия е под карантина

Цяла Италия е под карантина

Цяла Италия е под карантина

Безпрецедентни мерки за спиране на разпространението на коронавируса ще бъдат въведени в цяла Италия тази сутрин и ще останат в сила до 3 април, предадоха световните агенции.

Премиерът Джузепе Конте обяви новината на пресконференция в сградата на Министерския съвет снощи. Малко след това той подписа съответен указ, с който обхватът на действие на мерките, първоначално наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, където живеят около 16 милиона души, се разпростря цялата страна с население от 60 милиона човека, включително островите Сицилия и Сардиния.

Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа и на второ място по брой заразени и смъртни случаи в света след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата.

"Нашите навици трябва да се променят, трябва да се променят сега, всички ние трябва да жертваме нещо за доброто на Италия", призова премиерът. "Ще подпиша указ, който може да бъде обобщен така: "Оставам си вкъщи", подчерта снощи Конте и уточни, че "вече няма да има червена зона на (Апенинския) полуостров. . . Цяла Италия ще стане защитена зона."

Италианският премиер прикани хората в цялата страна да не пътуват и обяви забрана на всички обществени събирания. "Стойте си вкъщи", призова той.

Конте уточни, че ще се прави изключение само за хора, които пътуват по спешност във връзка със своето здраве или работа или поради други спешни нужди. Нарушителите може да бъдат осъдени на до три месеца затвор или глобени с до 206 евро.

Пътуването до работното място по принцип ще остане разрешено и общественият транспорт няма да бъде спиран.

Отпуските на медицинските работници се отменят. Всички хора, които дадат положителна проба за коронавируса или имат температура над 37,5 градуса, ще трябва да си стоят вкъщи.

Училищата и университетите в Италия ще останат затворени до 3 април, а не до 15 март, както бе планирано досега, информира БТА.

Баровете и ресторантите ще имат право да бъдат отворени от 6 до 18 ч., но само при условие че могат да осигурят разстояние от най-малко един метър между клиентите. В противен случай те ще бъдат затваряни.

Магазините ще може да работят също ако са в състояние да гарантират един метър безопасна дистанция за клиентите. Големите и средните търговски центрове ще остават затворени през почивните дни. Указът не налага ограничения на работното време на хранителните магазини.

Музеите, културните центрове, обществените бани, басейните, спортните зали и други обекти ще бъдат затворени.

Всички спортни състезания в страната, включително футболното първенство, ще бъдат спрени също до 3 април.

Мерките, наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, вече не са достатъчни, подчерта Конте. Той обясни, че целта на безпрецедентните стъпки е да бъдат защитени най-уязвимите групи от населението.

С повече от 9000 заразени, над 460 от които са починали, Италия е най-тежко засегнатата държава от коронавируса след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата. Смъртните случаи в страната вчера достигнаха 463 - увеличение от 97 за един ден. Броят на заразените нарасна от 7375 до 9172. 724 души са оздравели.

След като премиерът обяви драконовските мерки, много италианци щурмуваха нощните магазини, за да се запасят с храна, съобщи Франс прес, визирайки по-конкретно столицата Рим и най-големия град в южната част на страната - Неапол.

Служители на входа на супермаркетите регулират влизането на клиентите с колички. Първи от щандовете бяха разграбени хранителни продукти като картофите, бисквитите, млякото, захарта и брашното, но и сапуните и дезинфектантите.

Италианските вестници няма да помогнат за намаляване на опашките. "Италия затворена", "Всички вкъщи", "Пълна защита" и "Всичко затваря", гласят някои от водещите заглавия днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ