ДАЕШ планирала да обучи деца за атентати в Европа

ДАЕШ планирала да обучи деца за атентати в Европа

ДАЕШ планирала да обучи деца за атентати в Европа

ДАЕШ е планирала да изпрати сирийски юноши да извършват атентати в Европа, става ясно от показанията на бившия френски джихадист Джонатан Джефрой, цитирани от „Монд“.

Терористът е заловен в Сирия през 2017 г. заедно с жена му и двете им деца, докато се опитвали да напуснат страната. Турция го предава на Франция. Сега той казва, че се разкайва и иска да сътрудничи на властите.

При последните разпити Джефрой заявил, че терористите смятали да вербуват деца, които са израснали в Сирия, да ги обучат и когато станат юноши, да ги изпратят за атаки в Европа. Стратегията не е нова – западните антитерористични служби отдавна се опасяват от използването на т.нар. „лъвчета на халифата“, разкри през март друго френско издание – „Медиапар“. Сега обаче се появяват неизвестни детайли от плана.

„Знам, че бъдещите външни операции ще бъдат извършени от младежи, които ще бъдат изпратени на Запад - в Европа и във Франция, за самоубийствени мисии“ каза джихадистът, цитиран от „Фигаро“.

Идентифицирането на тази вълна терористи ще е много трудно, понеже системата за лицево разпознаване не може да ги засече. Точно такъм бил дългосрочният план на ДАЕШ.

Идеята била на братята Клайн – френските джихадисти, чиито гласове звучат във видеото на ДАЕШ, с което пое отговорността за атентатите от 13 ноември в Париж.

При заминаването на заловения терорист от Сирия планът за обучение на деца-атентатори вече бил в ход. Засега данните не могат да бъдат потвърдени, но експертите отбелязват, че изтласкването на ДАЕШ към Рака през октомври 2017 г. вероятно го е забавило.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ