Деб Хааланд - първата в историята индианка с министерски пост в САЩ

Деб Хааланд - първата в историята индианка с министерски пост в САЩ

Деб Хааланд - първата в историята индианка с министерски пост в САЩ

Сенатът на американския Конгрес одобри вчера кандидатурата на народната представителка от Ню Мексико Деб Хааланд за министър на вътрешните работи на САЩ. Това е първият случай в американската история, в който представител на коренното население става министър във федералното правителство, предаде ДПА. 

Четирима сенатори републиканци гласуваха заедно с колегите си демократи в подкрепа на кандидатурата на Хааланд, която бе одобрена с 51 гласа "за" срещу 40 гласа "против". Деветима сенатори не гласуваха.

Дебра Хааланд е представителка на племето лагуна пуебло. Според официалния й сайт, тя е 35-о поколение жителка на Ню Мексико.

Вътрешното министерство на първо място е отговорно за стопанисването на земите, които са федерална собственост. То решава по какъв начин ще бъдат използвани природните ресурси и дали да даде разрешение за дейности като фракинга. Министерството е отговорно и за политиката на правителството по отношение на индианците.

"Одобрението на кандидатурата на министър Деб Хааланд е сериозна стъпка напред в реализирането на мисията на демократите да насърчават напредъка към бъдеще с устойчива и екологично чиста енергия в САЩ, бъдеще, в което ще има равенство и справедливост за всички", заяви председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси от Демократическата партия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ