„Добре дошли в зората на новата ера“: Брансън и пътуването в Космоса

„Добре дошли в зората на новата ера“: Брансън и пътуването в Космоса

„Добре дошли в зората на новата ера“: Брансън и пътуването в Космоса

„Тук сме, за да направим Космоса по-достъпен за всички… Добре дошли в зората на новата космическа ера“ – това бяха едни от първите реплики на 70-годишния Ричард Брансън след края на неговия полет до ръба на Космоса на борда на самолета VSS Unity.

Предприемачът пристигна с велосипед на космодрума „Спейспорт Америка“, за да се качи на борда на летателния апарат, с който компанията му Virgin Galactic планира да изпраща туристи извън земната атмосфера, за да тества лично изживяването. В компанията на още трима пасажери и двама пилоти вчера той се издигна на над 80 км височина, преди да се приземи обратно.

Продължителността на пътешествието бе около 15 минути.

 

След края на полета бе организиран кратък музикален концерт, а после на сцената се качи и самият Брансън в компанията на всички останали от екипажа на мисията. Накрая всичко заедно, отпивайки от бутилки с шампанско, отбелязаха успеха на полета.

Поздравления от конкуренцията

По-късно този месец най-богатият човек на планетата – Джеф Безос, ще последва стъпките на Брансън, като се качи на борда на първата мисия за превоз на пътници на неговата собствена компания Blue Origin. Това се случва, след като предаде управлението на основаната от него компания за електронна търговия Amazon на неговия наследник Анди Джаси. Той вече поздрави Брансън за вчерашното постижение.

„Поздравления за полета! Нямам търпение да се присъединя към клуба“, написа в официалния си профил в Instagram милиардерът.

 

 

Създателят на SpaceX, Илон Мъск – друг от големите играчи в космическата надпревара, е отишъл лично в кухнята на Брансън, за да му пожелае успех преди полета.

Служители и астронавти от НАСА също поздравиха предприемача. Сред тях бе и бившият член на екипажа на Международната космическа станция Тим Пийк.

 

Пътешествениците официално са астронавти

В края на мисията всички пасажери – Бет Моузес, Колин Бенет, Ричард Брансън и Сириша Бандла, официално бяха провъзгласени за астронавти. Военният пилот и астронавт Крис Хадфийлд лично връчи медал на всеки от екипажа. И тримата придружители на милиардера в пътуването му до Космоса са част от екипа на Virgin Galactic – ABC посочва, че Моузес е главен инструктор на астронавтите, Бенет е водещ инженер по операциите, а Бандла е вицепрезидент по правителствените въпроси и изследователските операции.

До момента са проведени над 20 теста на VSS Unity, три от които са до ръба на Космоса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ