Джасинда Ардърн представи "невероятно разнообразно" правителство

Джасинда Ардърн представи невероятно разнообразно правителство

Джасинда Ардърн представи "невероятно разнообразно" правителство

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн представи днес своето ново правителство, което определи като "невероятно разнообразно", което включва външен министър с маорски произход с традиционна татуировка на лицето, предаде Франс прес. 

Новото правителство на Ардърн, съставено от 20 министри, включва осем жени, пет маори и трима членове на ЛГБТ общността, включително финансовия министър и вицепремиер Грант Робъртсън.

"Това е кабинет, основан на личните качества и също е невероятно разнообразен. Гордея се с това! Развълнувана съм от този екип. Те имат както професионален, така и политически опит. Но те носят и обновление", отбеляза Джасинда Ардърн. Новото новозеландско правителство ще встъпи в длъжност в петък, отбелязва АФП. 

Наная Махута ще стане първата жена външен министър на Нова Зеландия, обяви днес премиерът на страната, цитирана от ДПА и БТА. Махута, която има традиционна маорска женска татуировка "моко кауае" на брадичката си, каза, че това е "голяма привилегия" за нея и част от наследството на страната, която е първата държава дала на жените право да гласуват.

"Надявам се, че много други жени с маорски произход, със смесен произход в цяла Нова Зеландия ще видят в това поредното отваряне на достъпа до сфери, които бяха до голяма степен затворени в смисъл на професионални възможности", каза новият външен министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ