Страховете от COVID-19 - по-големи от опасенията за икономиката

Страховете от COVID-19 - по-големи от опасенията за икономиката

Страховете от COVID-19 - по-големи от опасенията за икономиката

Голяма част от хората по света искат правителствата им да отдават приоритет на спасяването на човешкия живот пред мерките за рестартиране на икономиките, изпаднали в криза заради ограниченията заради коронавируса. Това констатира глобално проучване на американската компания "Еделман" (Edelman Trust Barometer), проведено между 15 и 23 април сред 13 200 души в 11 страни по света - Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Корея, Великобритания и САЩ.

67% от интервюираните са се съгласили с мнението, че главен приоритет за правителствата трябва да бъде спасяването на живота на възможно най-много хора, дори ако това означава по-бавно възстановяване на икономиката. Само една трета са подкрепили мнението, че за правителствата става по-важно да спасяват работни места и да рестартират икономиката, отколкото да вземат всякакви предпазни мерки за безопасността на хората. 

Интересни са някои регионални различия по въпроса. В Япония например, където епидемията все още е във възходяща фаза, 76 на сто са подкрепили становището, че общественото здраве трябва да има приоритет над икономиката, докато в Китай, където епидемията е овладяна, този процент е 56.
В Канада, Великобритания и Франция над 70 на сто от анкетираните искат приоритет на грижите за здравето на хората. Този процент в САЩ е 66, въпреки че президентът Доналд Тръмп насърчи протестите срещу карантинните мерки. 

"Въпросът очевидно е сложен, защото имаме две паралелни кризи - здравна криза и икономическа криза. Хората обаче си казват: вече имахме 6-7 седмици такива ограничителни мерки, какво толкова, ако изтърпим още една-две?", обяснява шефът на Edelman Trust Barometer Ричард Еделман.

Проучването констатира, че е нараснало доверието в правителствените институции по цял свят в условията на пандемията. Като цяло, то е средно с 11% по-високо, отколкото през януари и достига 65 на сто - най-високата стойност, констатирана някога в проучванията на "Еделман". Забелязва се и одобрение на мерките за държавна подкрепа за икономиката и на действията на общественото здравеопазване. Само 29 на сто от запитаните обаче са подкрепили твърдението, че бизнес лидерите вършат "чудесна работа", реагирайки на нуждите на момента. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ