Египет ще изкопае почти 20 000 куб. м пясък, за да отпуши Суецкия канал

Египет ще изкопае почти 20 000 куб. м пясък, за да отпуши Суецкия канал

Египет ще изкопае почти 20 000 куб. м пясък, за да отпуши Суецкия канал

Сложна, дълга и тежка се очертава да бъде операцията по освобождаването на проходимостта през Суецкия канал след като товарен кораб заседна преди дни в него и блокира напълно трафика.

Управлението на Суецкия канал (SCA) посочи, че трябва да се изкопае между 15 000 и 20 000 кубически метра пясък в района, където е закъсал товарния кораб "Ever Given", за да се пристъпи към освобождаването му и да се възстанови трафика, пише elconfidencial.com

"Това количество пясък трябва да бъде отстранено от района, за да се постигне дълбочина между 12 и 16 метра, която позволява плаването на кораба, който беше блокиран във вторник. Работата в района продължава в сътрудничество с холандската спасителна компания SMIT. Дейностите се извършват съгласно най-високите стандарти за морска безопасност и като се вземат предвид различни фактори, включително характера на терена, наличието на глина и безопасното разстояние между товарния кораб и драга", уточни президентът на SCA, Осама Рабие в изявление от уебсайта на SCA.

От своя страна египетското правителство подчерта, че два драга (земснаряда) и четири багера участват в усилията за отстраняване на пясъка в района, за да се опитат да освободят товарния кораб, дълъг 400 метра и широк 59 метра, който превозва 224 000 тона стоки, съобщава вестник "Ал Ахрам".

В сряда от SCA посочиха, че в работите участват и осем кораба, най-големият от които е "Baraka 1", с теглеща мощност 160 тона.

Осама Рабие подчерта, че целта е да се гарантира, че морският трафик няма да потрада от последствия, като се има предвид, че 12% от световната търговия преминава през този маршрут ежедневно.

Японската компания Shoei Kisen Kaisha, собственик на "Ever Given", поднесе своите извинения за промяната в световната търговия заради инцидента и подчерта, че освобождаването на заседналия кораб е "изключително трудно", съобщи британския телевизионен канал BBC.

Блокадата на Суецкия канал от "Ever Given", нает от тайванската компания Evergreen Line и един от най-големите транспортни кораби в света, предизвика рязко покачване с повече от 3% на цените на барела в сряда заради прекъсването на движението на корабите в двете посоки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги