Ердоган отново ще се кандидатира за президентския пост

Ердоган отново ще се кандидатира за президентския пост

Ердоган отново ще се кандидатира за президентския пост

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп отхвърли твърденията, че президентът Реджеп Тайип Ердоган не може да се кандидатира на следващите президентски избори, предаде в. "Хюриет дейли нюз". Шентоп припомни, че правото за кандидатиране за два мандата се предвижда според конституционна промяна от 2017 г.

"Президентът ще се кандидатира за втори мандат, не за трети", каза днес Шентоп пред журналисти. 

Някои представители на опозицията твърдят, че Ердоган не може да бъде номиниран за кандидат за президент, тъй като вече е бил избран за президент два пъти от 2014 г. Шентоп обаче припомни, че конституционните промени от 2017 г. са заменили парламентарната система с президентска система на управление, която предвижда два президентски мандата, предава БТА. 

"Парламентарната конституционна комисия обсъди това през 2016 г. и нямаше възражения. Решението на комисията ясно предвиждаше правото на два президентски мандата", каза Шентоп, като изтъкна, че мандатът на Ердоган от 2014 до 2018 г. не се брои.

"Говори се за кандидатура на Ердоган за държавен глава за втори път, не за трети път, добави той, като подчерта, че това е изцяло юридически въпрос и трябва да се проучи от правните експерти. Не съм виждал никакви юридически становища, които да поставят под въпрос кандидатурата на Ердоган за следващите избори", заяви той.

Президентските и парламентарни избори в Турция ще се състоят през 2023 г. Ердоган бе избран за президент през 2014 г., а след това и през 2018 г., когато обаче вече бе въведена президентската система на управление.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че партията му няма да предприема никакви дискусии против кандидатурата на Ердоган, тъй като това ще бъде само в негова полза. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ