Ердоган плаши с изгонване 10 посланици

Ердоган плаши с изгонване 10 посланици

Ердоган плаши с изгонване 10 посланици

Реджеп Тайип Ердоган заплаши да изгони посланиците на Германия, САЩ, Франция и още 7 държави заради позицията им за освобождаване на филантропа Осман Кавала. Външното министерство на Турция е привикало посланиците заради „безотговорно“ изявление, в което се призовава за бързо и справедливо разрешаване на делото на Кавала, който е в затвора от края на 2017 г. и все още не е осъден, предаде „Ройтерс“.

Мъжът бе оправдан миналата година по обвинения, свързани с национални протести от 2013 г., но решението бе отменено през 2021-ва и комбинирано с обвинения по друго дело от 2016 г., свързано с опит за преврат.

В изявление тази седмица посланиците призоваха Турция да осигури бързо освобождаване на Кавала. В съобщението си те отбелязват, че процесът на Кавал се забавя, а откриването на ново дело въпреки оправдателната присъда „хвърля сянка върху уважението към демокрацията, върховенството на закона и прозрачността“, отбелязва France 24.

Президентът Ердоган отхвърли всяко предположение, че турската съдебна система не е независима. „Нашата съдебна система е един от най-хубавите примери за независимост“, коментира той, цитиран от новинарския сайт „Хабертюрк“.

Европейският съд по правата на човека призова за незабавно освобождаване на Кавала преди близо две години поради липса на обосновано подозрение, че е извършил престъпление, като постанови, че задържането му е послужило за заглушаване на позициите му.

Съветът на Европа заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Турция, ако Кавала не бъде освободен.

В изявлението за освобождаване на Кавала са се включили и посланиците на Дания, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ