Ердоган посреща Меркел и Макрон за Среща на върха в Истанбул

Ердоган посреща Меркел и Макрон за Среща на върха в Истанбул

Ердоган посреща Меркел и Макрон за Среща на върха в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде домакин на среща на върха в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания. Обект на разговорите ще бъде темата за мигрантите, след като Турция отвори границите си и насочи бежанци към Европа, информира „Ройтерс“.

На връщане от посещението си в Брюксел, Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затвори отново вратите към Европа засега.

„Те трябва да знаят, че подходът им на границата е престъпление. Ще потърсим сметка за това. Моето предложение към Гърция е: отворете вратите на границата. Тези хора няма да останат в Гърция. Нека да преминат към други страни в Европа“, заяви турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Според Ердоган Идлиб, Сирия и мигрантската криза представляват тест за воля и лидерство по-скоро за ЕС отколкото за Турция.

„В момент, когато ние, плащайки голяма цена в Идлиб, осигурихме прекратяване на огъня и защита за мирните граждани. ЕС също трябва да направи това, което му се полага. Европейските лидери признаха, че Турция изпълнява задълженията си и че ЕС действа бавно“, каза още турският президент.

По думите му, макар и временно, примирието в Сирия, договорено в Москва между Турция и Русия миналата седмица, действа добре.

„Вече минаха четири дни. Надявам се да продължи така и да премине в трайно примирие“, добави Ердоган.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ