ЕС иска Украйна да се присъедини към блока

ЕС иска Украйна да се присъедини към блока

ЕС иска Украйна да се присъедини към блока

ЕС иска Украйна да се присъедини към блока. Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за Евронюз, предадоха световните агенции.

"Те са едни от нас и искаме да са член на ЕС. Украйна участва в някои европейски процеси, например интеграцията на украинския пазар към единния пазар на ЕС. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери", каза фон дер Лайен. Въпреки подкрепата за членство в ЕС, обаче, тя не даде индикации, че това ще е бърз процес.

Коментарите й бяха направени часове, след като ЕС обяви, че ще доставя оръжие на Украйна, за първи път в историята на съюза, отбелязва Ройтрес.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че е обсъдил по телефона с председателката на Европейската комисия въпроси, свързани с предоставянето на военна и финансова помощ от ЕС на Киев.

"Проведох телефонен разговор с председателката на ЕК. Говорихме за конкретни решения относно засилването на отбранителната способност на Украйна, макрофинансовата помощ и присъединяването на Украйна към ЕС", посочи Зеленски.

Вчера президентът на Латвия Егилс Левитс заяви, че ЕС трябва незабавно да предостави на Украйна статут на кандидат-членка. Аналогични предложения имаха и президентите на Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа. 

Междувременно, санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила рано тази сутрин. Това е посочено в Официалния вестник на ЕС, предаде ДПА.

"Санкциите включват забрана за трансакции с руски финансови институции", посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всички активи на банката в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва ДПА.  

Групата на седемте държави с най-силна икономика в света (Г-7) обяви, че е готова да наложи нови санкции на Русия, освен вече обявените тази седмица, ако тя не сложи край на войната си срещу Украйна, предаде Франс прес.

Г-7 призовава Москва "да сложи незабавно край на нападението си срещу Украйна, мирното население и гражданската инфраструктура на страната и и да изтегли без забавяне войските си". Организацията няма да признае никаква наложена със сила "промяна в статута на Украйна", или иначе казано, анексиране на територии, се казва в изявлението, публикувано от германското председателство на Г-7 след среща на външните министри на седемте страни, проведена по видеоконферентна връзка.

Страните от Г-7 са се договорили да продължат доставките на отбранителни оръжия за Украйна, се казва в изявление на британската външна министърка Лиз Тръс, цитирано от ТАСС. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ