ФБР разследва Tesla за измами

ФБР разследва Tesla за измами

ФБР разследва Tesla за измами

Служители на ФБР водят разследване, за да установят дали компанията Tesla не е заблуждавала инвеститорите, представяйки им невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили Model 3, съобщи снощи в. "Уолстрийт джърнъл".

Разследването се води от прокуратурата в Сан Франциско, щата Калифорния, според източниците на изданието. ФБР проверя по-специално дали Tesla не е разпространявала невярна информация за производството на Модел 3 и дали не е подвеждала инвеститорите за състоянието на компанията в началото на 2017 година, предаде БТА.

Бизнес изданието уточнява, че следователите са активизирали дейността си през последните седмици, след като Tesla се споразумя с Комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ по иска срещу него. Комисията твърдеше, че тя е подвела инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата от 25 до 50 милиарда долара, която би била необходима за изпълнението на операция по изтеглянето на компанията от борсата, планирана от него.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, шефът на компанията Илон Мъск лично и Tesla се съгласиха да платят общо 40 милиона долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това Мъск прие да се откаже от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение, макар че може да остане главен изпълнителен директор на компанията, която се превърна в негов синоним. В четвъртък Tesla отчете печалба за първи път от две години, приключвайки положително третото тримесечие, което бе белязано от разследване за измама срещу Мъск.

Той обаче изпълни обещанието си да изведе на печалба електромобилопроизводителя, след като успя да увеличи производството на първата електрическа кола, предназначена за масовия пазар Model 3.

Чистата печалба на компанията е била 311,5 млн. долара за периода юли-септември спрямо загуба от 619 млн. долара за същия период миналата година. Това е едва третият път, в който Tesla отчита тримесечна печалба за осемгодишната си история като публично търгувана копания.

Значителното нарастване на производството на Model 3 е причината за този положителен пробив. Увеличаването на производството и печалбата са двете неща, които Мъск обеща да се случат в началото на август.

Котировките на акциите на  Tesla скочиха с 13% до 326,12 долара, след като бяха обявени тези резултати.

Tesla е създадена през 2003 година от Мъск и първоначално се е наричала Tesla Motors. Централата й е в Пало Алто, Калифорния. Освен електрически автомобили компанията започва да произвежда и слънчеви батерии и други енергийни екологични системи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ