Франция дава по 100 евро „инфлационно обезщетение"

Франция дава по 100 евро „инфлационно обезщетение

Франция дава по 100 евро „инфлационно обезщетение"

Франция ще отпусне помощ от по 100 евро на гражданите на страната с доходи под 2 хиляди евро на месец, за да им помогне да се справят с нарастващите цени на енергията и горивата. Това обяви френският премиер Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Кастекс, който определи подкрепата като „инфлационно обезщетение“, посочи, че мярката ще струва на хазната около 3,8 млн. евро, тъй като от помощта ще могат да се възползват около 38 милиона души.

„Вярваме, че повишението на цените е временно, но не можем да му позволим да пречи на възстановяването“, заяви Кастекс в интервю за телевизия TF1.

През последните седмици правителството на страната предприема редица мерки за справяне с енергийната криза. В края на септември правителството замрази  цените на газа до пролетта след скок на разходите за октомври. Днес обаче Кастекс каза, че понижението на световните цени вероятно ще отнеме повече време и обяви, че замразяването ще бъде удължено до края на 2022 г.

Френският премиер поясни, че плащането на 100-те евро ще бъде автоматично и че работниците в частния сектор ще го получат още през декември, а тези в държавния и пенсионерите – през януари или малко по-късно.

Той подчерта, че границата от 2000 евро ще бъде изчислявана на човек, а не на домакинство.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ