Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание по целия свят по време на предстоящото й шестмесечно ротационно президентство на ЕС, обяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от световните агенции.

"В рамките на френското президентство на ЕС ще проведем заедно с неправителствени организации конференция в Париж, за да убедим властите на държавите, където все още се прилага смъртното наказание да се откажат от този позорен акт", каза Макрон.

Франция, която ще поеме позицията на ротационен президент на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г., също така ще работи с другите страни членки за приемането на резолюция в ООН, задължаваща страните да докладват броя на издадените смъртни присъди и извършените екзекуции всяка година, допълни той.

Франция беше 35-тата държава в света, която премахна смъртната присъда от законодателството си. В повечето държави това наказание е премахнато или не се прилага заради поставен мораториум, въпреки че няколко големи държави, включително Китай, Иран и Съединените щати, все още го прилагат, припомня БТА.

Социологически проучвания показват, че обществеността във Франция остава рязко разделена по въпроса. Коментаторът от дясното крило Ерик Земур, който вероятно ще се кандидатира в президентските избори на страната догодина заяви, че по принцип подкрепя смъртното наказание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ