Германия и САЩ работят по сделката за „Северен поток 2“

Германия и САЩ работят по сделката за „Северен поток 2“

Германия заяви, че продължава да работи в тясно сътрудничество със Съединените щати за споразумение за газопровода „Северен поток 2“, който минава под Балтийско море и пренася газ от Русия до Германия, предаде „Ройтерс“.

Външното министерство на европейската държава заяви, че продължава координацията с администрацията на САЩ по прилагане на съвместна декларация за газопровода, чиято цена е около 11 млрд. долара.

Администрацията на Байдън се отказа от санкции срещу оператора на тръбопровода и сключи сделка с Германия през юли, въпреки че миналата седмица наложи допълнителни глоби срещу свързаната с Русия Transadria Ltd и неин кораб.

„Ние принципно отхвърляме санкциите срещу съюзниците“, се казва в отговор на запитване от „Ройтерс“ по публикация в сайта Axios, в която се казва, че Берлин е призовал членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират газопровода „Северен поток 2“, тъй като това би „отслабило“ доверието в САЩ и „в крайна сметка уврежда трансатлантическото единство“.

Щатите и някои европейски страни се противопоставят на газопровода. Според тях това ще направи Европа твърде зависима от руския газ, но някои други правителства твърдят, че връзката е жизненоважна за осигуряване не енергийни доставки.

Германия се съгласи да предприеме действия, ако Русия използва енергетиката като оръжие в отношенията си с Украйна, но сделката не предоставя конкретни критерии как ще бъде оценено това.

Новинарският сайт Axios цитира документи от 19 ноември, в който се очертават стъпките, които Германия би предприела, включително „силни публични послания“, осъждащи поведението на Русия, и оценка на прекратяването на политическите срещи.

На ниво ЕС в документа се казва, че Германия „активно участва в процеса за идентифициране на опции за допълнителни ограничителни мерки“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ