Германия разследва за „Хавански синдром“ посолството на САЩ в Берлин

Германия разследва за „Хавански синдром“ посолството на САЩ в Берлин

Германия разследва за „Хавански синдром“ посолството на САЩ в Берлин

Полицията в Берлин е стартирала разследване, след като служители от посолството на САЩ съобщили, че имали симптоми на т.нар. „Хавански синдром“.

Разследването за „предполагаема атака със звуково оръжие срещу служители на посолството на САЩ“ е започнало през август, предаде „Би Би Си“.

Над 200 американци страдат от болестта от 2016 г. насам. Вчера президентът Джо Байдън обеща да открие „кой е отговорен“ за синдрома.

Заразените споделят, че са изпитали внезапно усещане за натиск в главите си, както и бръмчащи звуци, идващи от определена посока. Други се оплакват от замаяност, гадене и умора.

Няколко хора в посолството на САЩ в Берлин също имат симптоми, но говорителят на учреждението отказа да коментира темата. Пред „Ройтерс“ обаче заявява, че Щатите водят разследване на случаи по целия свят.

Мистериозната болест се появи за първи път в посолствата на Канада и САЩ в Хавана през 2016 година. Две години по-късно научно изследване на дипломати, засегнати в Куба, установи, че те са преживели форма на мозъчна травма. Експертите казват, че най-вероятно е резултат от насочено облъчване от микровълни.

През юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс коментира, че има „много голяма възможност“ симптомите да са причинени умишлено, както и че Русия може да е отговорна. Москва твърдо отрича да има общо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ