Руски военни сили навлизат от няколко страни в Украйна (видео)

Руски военни сили навлизат от няколко страни в Украйна (видео)

Руски военни сили навлизат от няколко страни в Украйна (видео)

Със сирени и военно положение се събудиха жителите на Киев тази сутрин след обръщението на руския президент Владимир Путин за начало на „специална военна операция“, насочена срещу Украйна. Атаката започна с ракетни обстрели, а в последния час зачестяват информациите, че започналата тази сутрин руска офанзива в Украйна е по няколко направления – през Донецк и Луганск, през Крим и през територията на Беларус.

В столицата CNN съобщава, че някои граждани използват станциите на метрото като бункери, в които да се скрият.

В социалната мрежа Twitter се появиха кадри, на които се виждат издигащи се пламъци над военното летище в украинския град Харков.

В друго видео от населеното място се забелязва военна техника. Не е ясно обаче дали то е заснето през последните часове.

Хиляди жители на Киев се опитват да напускат града, предизвиквайки километрични задръствания.

 

 

Сара Цинкурова от „Ал Джазира“ казва, че била във влак, насочен към град Краматорск в Източна Украйна, когато се появила новината за инвазия на Русия. „Всички се паникьосваха… имаше един старец, който питаше какво става, Имаше още един пътник, възрастна жена, чийто син е в армията, която започна да плаче. Други хора си пожелаваха късмет… и имаше голяма дискусия дали всички трябва да слезем в следващото село“, разказва тя.

Друг кореспондент на „Ал Джазира“ – Лиз Кукман, е в Мариупол, където съобщава, че има големи опашки пред банкоматите и бензиностанциите. Въпреки сирените в града автобуси превозват хора на работа и на училище.

Междувременно се появиха и кадри на удар на ракета по летище в Ивано-Франковск.

Държавната гранична служба на Украйна разпространи видео, в което се вижда влизане на руска военна техника от Крим. Оттам съобщават, че на територията на Луганска, Сумска, Харковска, Черниговска и Житомирска области „се извършват атаки срещу гранични части, гранични патрули и контролно-пропускателни пунктове с използване на артилерия, тежка техника и стрелково оръжие“.

 

В ефира на CNN бяха излъчени и други кадри, показващи навлизане на военни от границата с Беларус.

 

 

Репортер на „Ню Йорк Таймс“ показва близки на военни пред база на Националната гвардия в украинския град Славянск. Все още не се знае къде ще бъдат разположени частите.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ