Гърция с план за възраждане на туризма

Гърция с план за възраждане на туризма

Гърция с план за възраждане на туризма

Службата на гръцкия министър-председател е почти готова да обяви интегрирания план за възраждане на туризма, разработен със съдействието на туристическата асоциация и на компетентните ведомства в страната, съобщи "Катимерини", предаде БГНЕС. В петък, 1 май, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис проведе поредната видеоконференция по въпроса, в която участваха министрите на туризма Харис Теохарис, държавният министър Йоргос Герапетритис и Сотирис Циодрас - представител на здравното министерство по въпросите на COVID-19.

Планът е изграден върху четири стълба. Първият се отнася до здравните изисквания и правилата за работа в сектора по отношение както на хотелите, така и на пазарите, които ще бъдат достъпни за посетителите, ако се прецени, че е безопасно. Вторият стълб е свързан с подпомагане на заетостта, третият се отнася до икономическите мерки в подкрепа на плавно рестартиране на туризма, а четвъртият обхваща компенсаторните действия: Има се предвид целият набор от действия, които ще компенсират максимално загубите на туристическите фирми в резултат на решението на правителството да замрази туристическата дейност заради пандемията.

От своя страна, Гръцката конфедерация по туризъм (SETE) е определила четири приоритета в представения на държавата план, в съответствие с изискванията на здравните власти. В него се поставя акцент върху субсидирането на заетостта, яснотата и безопасността на здравните разпоредби (стига да са действащи), намаляването на ДДС и пълен отказ от тазгодишния ДОД.

Друг проблем, който все още не е разрешен, е свързан с двустранните споразумения. Въпреки че всички участващи страни говорят за необходимостта от единен набор от правила по отношение на международните пътувания и работата на бизнеса, всъщност все повече хора се притесняват за това как може да се постигне съгласие по тези въпроси, за да не се изгуби цялата година и 2021 г. да не бъде подкопана. Сложността на проблема, успоредно с разногласията във всяка държава между здравните и политическите власти, предполагат общата позиция да бъде оформена преди есента. Поради тази причина все повече се чуват гласове относно необходимостта от постигането на двустранни споразумения, определящи правилата за приемане на граждани на други държави.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ