Гърция въвежда нови ограничения за неваксинираните

Гърция въвежда нови ограничения за неваксинираните

Обръчът около неваксинираните в Гърция се затяга, пишат днес гръцките медии по повод обявените от премиера Кириакос Мицотакис нови ограничителни мерки. Вчера гръцкият премиер направи обръщение към гражданите, в което представи плановете на правителството за ограничаване на пандемията. 

От понеделник, 22 ноември, неваксинирани лица няма да бъдат допускани до закрити помещения дори с представяне на отрицателен тест, пише в. "Прото тема". Освен в ресторантите и заведенията, хората без ваксина няма да могат да посещават кина, театри, фитнес. Достъпът до аптеки, хранителни магазини, градския транспорт остава свободен. При посещение на църкви неваксинираните трябва да имат отрицателен тест. 

Новите мерки засягат и лицата над 60-годишна възраст, чиито сертификати за ваксинация ще изтекат седем месеца след издаването им и ще бъдат подновени при поставяне на трета доза, предава БТА. Премиерът обяви, че се въвежда плаващо работно време в държавния и частния сектор с цел да се избягва струпване в градския транспорт. Целта на новите мерки е както осигуряване на защита, така и насърчаване на ваксинацията, интересът към която бележи ръст. 

Започва мобилизацията на частните лекари, пише по темата в. "Катимерини". Вчера в държавен вестник беше публикуван административен акт, с който се пристъпва към мобилизация на специалисти по пулмология, патология и обща медицина, които да помогнат на здравните заведения в Северна Гърция и област Тесалия. 

През вчерашния ден в страната са починали 63 пациенти с COVID-19, което увеличава броя на смъртните случаи от началото на пандемията до 17 075. Новорегистрираните случаи на заразени с COVID-19 са 7317 при направени 348 636 теста. Процентът на положителните изследвания е 2,1 на сто. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ