Хиляди мексиканци излязоха на парад по повод Деня на мъртвите

Хиляди се събраха в столицата Мексико сити на парад по повод Деня на мъртвите (Día de Muertos). 

На събитието местни жители бяха изрисувани и облечени в страшни костюми. В парада традиционно се събират много млади мексиканци, а също и чужденци. Туристите пристигат за него от целия свят, особено след като той беше популяризиран от филма за Джеймс Бонд "Спектър" през 2015 г. 

Парадът - Catrinas, се провежда преди самия Ден на мъртвите в страната и фестивала за него, който ще бъде в първите два дни на ноември. Събитието чества Ла Катрина (La Catrina) - фигурка на елегантна жена скелет, която въплъщава смъртта. Тя е създадена от карикатуриста и художник-аниматор Хосе Гуадалупе Посада преди десетилетия, който остава известен с рисунките си на смъртта, посочва The Sun. 

Денят на мъртвите в Мексико сити е вид "пищна задушница", на която след увеселения и карнавални шествия в града, и на специално украсените гробища, в домовете на покойниците или по заведения, хората се събират със семействата си и приятелите, за да споменат починалите близки.

Всяка година, от 31 октомври до 2 ноември, мексиканци от всички краища на страната излизат от вкъщи и отиват в гробищата, за да посрещнат душите на починалите.

Участниците по улиците този уикенд бяха с изрисувани в бяло лица като на скелети и с украса от специални цветя на главата - вид гъст и голям невен, подобен на ружа. За това цвете мексиканците вярват, че съпровожда духовете на мъртвите с обилните си цветове и арумат, посочва BBC News. Гримът с изрисуваните лица е правен с цел да се изобрази Ла Катрина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ