Хиляди ранени след две експлозии в Бейрут близо до българското посолство

Поне 30 души са загинали, а над 3000 други са били ранени след две мощни експлозии до морското пристанище в ливанската столица Бейрут около 20:00 часа местно време, предадоха световните медии.

Червен облак надвисна над града, докато пожарникари опитваха да овладеят стихията. Все още не е ясна причината за нея. Много от жителите първоначално са помислили, че става дума за земетресение, предаде „Ройтерс“.

Президентът Мишел Аун вече е свикал извънредна среща на Върховния съвет по отбраната. Районът около пристанището е отцепен.

[[{"fid":"358382","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3456,"width":5184,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Getty Images

Взривовете са се случили в близост до посолството на България в Ливан, от Министерството на външните работи съобщиха, че няма пострадали служители, счупени са единствено прозорците на сградата.

По домове на граждани на разстояние около 10 км също има щети. Експлозията е усетена и в Кипър, който е на 234 километра, пише „Гардиън“.

„Наясно сме с експлозията и сме притеснени за потенциалната загуба на животи“, коментираха от Пентагона на САЩ.

Властите в Израел отрекоха да имат общо с инцидента. Външният министър на страната Габи Ашкенази сподели в телевизионно интервю, че той вероятно е възникнал вследствие на избухнал пожар. Няколко часа по-късно Израел, която технически все още е във война с Ливан, изрази готовност да предостави хуманитарна помощ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ