И Парагвай откри посолство в Йерусалим

И Парагвай откри посолство в Йерусалим

И Парагвай откри посолство в Йерусалим

Парагвай също последва примера на САЩ и откри посолство Йерусалим, предаде Ройтерс.

На церемонията по откриването присъстваха парагвайският президент Орасио Картес и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Преди седмица САЩ преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, ход, който доведе до масови протести и кървави сблъсъци между палестинците и израелската армия. Миналата сряда Гватемала също отвори своя дипломатическа мисия в Йерусалим

Съдбата на Йерусалим е една от най-чувствителните теми в Близкия изток. Израел претендира, че целият Йерусалим е нейна столица, докато палестинците искат Източен Йерусалим за столица на тяхната бъдеща държава Палестина.

„Велик ден за Израел! Велик ден за Парагвай! Велик ден за нашето приятелство! Имате не само пълната подкрепа на нашето правителство, но и дълбоката благодарност на израелския народ“, заяви Нетаняху по време на откриването.

Палестинският депутат и член на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина Ханан Ашрауи осъди решението на Парагвай.

„Приемайки подобна провокативна и безотговорна мярка, която е в пряко противоречие с международното право и консенсус, Парагвай се включи в заговора на Израел, САЩ и Гватемала за укрепване на военната окупация и за запечатване на съдбата на окупирания Йерусалим.“, каза Ашрауи.

Повечето световни сили не признават израелския суверенитет над целия град и защитават позицията, че неговият окончателен статут трябва да бъде определен чрез мирни преговори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ