Иранският външен министър: САЩ не могат да очакват, че ще са в безопасност, след като започнаха икономическа война

Иранският външен министър: САЩ не могат да очакват, че ще са в безопасност, след като започнаха икономическа война

Иран и Германия водиха откровен и сериозен разговор за спасяване на ядреното споразумение от 2015 г., заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Водихме откровен и сериозен разговор с (гостуващия германски външен министър Хайко) Маас. Техеран ще съдейства на подписалите споразумението страни от ЕС за спасяването му", заяви Зариф на обща пресконференция с Маас в Техеран.

Президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението миналата година и възобнови санкциите срещу Иран, припомня БТА.

САЩ "не могат да очакват, че ще са в безопасност", след като започнаха икономическа война срещу Иран, заяви Зариф, цитиран от Асошиейтед прес.

"Самият Тръмп обяви, че САЩ са започнали икономическа война срещу Иран. Единственото решение за намаляване на напрежението в този регион е икономическата война да престане", добави той. "Този, който започне война с нас, няма да е този, който ще я завърши", предупреди иранският външен министър.

Преди срещата със Зариф германският външен министър Хайко Маас призова Иран да спазва задълженията си по ядреното споразумение в началото на своето посещение в Техеран.

"Знаем, че на Иран бяха обещани икономически изгоди, които са трудно постижими без американците. Смятам обаче, че има също политически и стратегически интереси от запазване на това споразумение и на диалога с Европа. Това също трябва да се осъзнава в Техеран", каза Маас.

Маас заяви, че се очаква скоро да започне реално да функционира лансираната в началото на годината от Франция, Великобритания и Германия европейска система ИНСТЕКС за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобиколи санкциите на САЩ.

Преди срещата на Зариф и Маас обаче говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че Иран няма особени очаквания към системата ИНСТЕКС, която досега не е довела до никаква сделка, отбелязва АП.

"Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, това вече щеше да е станало", заяви той.

"Европейските официални лица не са в позиция да коментират ирански въпроси извън ядреното споразумение", заяви Мусави по повод вчерашно изказване на Маас, че иранската програма за балистични ракети е проблемна.

Иран даде на страните по ядреното споразумение два месеца срок до 7 юли да му помогнат да заобиколи американските санкции, по-специално в петролния и банковия сектор. При липса на задоволителен отговор от партньорите му, Иран заплаши, че ще престане да спазва ограниченията за степента на обогатяване на уран и ще възобнови проекта си за реактор с тежка вода в Арак, припомня Франс прес.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ