Иранският върховен лидер: Нито война, нито преговори със САЩ!

Иранският върховен лидер: Нито война, нито преговори със САЩ!

Иранският върховен лидер: Нито война, нито преговори със САЩ!

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей забрани каквито и да било преки преговори със Съединените щати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той отхвърли предложението за разговори без предварителни условия, отправено миналия месец от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Забранявам воденето на каквито и да било преговори с Америка. . . Америка никога не остава вярна на своите обещания, дадени в преговори. . . просто казва празни думи. . . и никога не се отказва от целите си в преговори", заяви аятолах Хаменей, цитиран от иранската държавна телевизия.

Иранският върховен лидер отбеляза, че "представители на американските власти говорят от известно време за нас с цинизъм", предаде Франс прес.

"Освен санкциите, (американците) говорят за война и преговори. Нека кажа по този повод няколко думи на народа: НЯМА ДА ИМА ВОЙНА, НИТО ПРЕГОВОРИ СЪС СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ", написа на английски в акаунта си в Туитър аятолах Хаменей, цитиран от Франс прес.

Иранският върховен лидер каза, че САЩ "преувеличават възможността за война с Иран", предаде Ройтерс.

"Няма да има война. Ние никога не сме започвали война и (Съединените щати) няма да влязат във военна конфронтация с Иран", подчерта той.

Иранският върховен лидер направи това изявление на фона на спекулациите, че страната му може да се върне на масата за преговори, след като Съединените щати се оттеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма и възстановиха санкциите срещу Иран, отбелязва Франс прес.

Иран няма да промени своята политика в Близкия изток въпреки засилващия се американски натиск да ограничи дейностите си в региона, обяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред катарската телевизия Ал Джазира, че "Иран няма да промени своите политики в региона заради американските санкции и заплахи".

Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) посъветва ръководството Иран да остане в споразумението от 2015 г. за ядрената си програма, предаде ДПА.

След като САЩ се оттеглиха едностранно от сделката, Европейският съюз застана на страната на Иран и политически, и икономически. Ако Иран напусне споразумението, той ще загуби тази поддръжка, каза говорителят на ИОАЕ Бехруз Камалванди.

Сделката ограничава ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на международните санкции срещу него, припомня ДПА.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ