Испанската прокуратура разследва Хуан Карлос за пране на пари и подкупи

Испанската прокуратура разследва Хуан Карлос  за пране на пари и подкупи

Испанската прокуратура разследва Хуан Карлос за пране на пари и подкупи

Испанската прокуратура разследва бившия крал на страната Хуан Карлос за пране на пари, укриване на данъци, подкупи и влияние при сключване на сделки. Тя е поискала информация от Швейцария и още няколко държави, с която цели да изясни дали бившият крал Хуан Карлос Първи се е обогатил чрез "комисионни при посредничество в международен бизнес".

Това пише в публикация във вестник „Ел Мундо“, предаде БНР.

От публикацията става ясно , че швейцарските власти вече разследват фондацията, създадена от братовчеда на бившия крал – Алваро де Орлеанс- Бурбон, който е плащал разходите за частните му полети.

Адвокатът на Хуан Карлос Първи обвини Прокуратурата, че е нарушила презумпцията му за невиновност с тези "сериозни изявления" без доказателства. Веднага след това от обвинението заявиха, че срещу бившия крал вече има открити три производства, касаещи неговите финанси, но запитването до швейцарските власти е само „събиране на информация“, а не „ наказателно преследване“.

В зависимост от отговора испанските прокурори ще решат дали да открият ново производство или да използват информацията при старите. Това се случи в деня, в които настоящият крал Фелипе Шести се срещна с Главния прокурор Долорес Делгадо относно доклада на прокуратурата, който ще се обсъжда в понеделник на откриването на съдебната година.

Последваха бурни политически реакции от страна на парламентарно представените партии в Испания.

От опозиционната Народна партия призоваха „да се избягват прибързани решения“. Според друга опозиционна партия „Вокс“ прокурорът действа „ по партизански начин“, а “Подемос“, която е част от управляващата коалиция, смята, че бившият крал е „международен срам за Испания“. За да избегне арест Хуан Карлос Първи се укрива през последната година в Абу Даби.

Правителството се надява прокуратурата „да стигне до края“ в разследването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ