Италия се изправя пред нова криза - хората са гладни, готвят масово щурмуване на магазините

Италия се изправя пред нова криза - хората са гладни, готвят масово щурмуване на магазините

Италия се изправя пред нова криза - хората са гладни, готвят масово щурмуване на магазините

Нова криза налегна Южна Италия в пика на разпространението на коронавируса, когато стотици хора умират всеки ден вследствие на заразата. „Хората са гладни“, алармират кметовете и тайните служби, след като на отделни места дори се стигна до нападения на супермаркети.

Така наречената 007 информационна служба, изготви поверителен доклад, изпратен до премиера Конте и министъра на вътрешните работи Ламоргезе с това предупреждение: „Има потенциална опасност от спонтанни и организирани бунтове и бунтове, особено в Южна Италия , където подземната икономика и присъствието на организираната престъпност са два от основните рискови фактори“. За мафиотските организации коронавирусът представлява оптимална възможност за техните престъпни бизнеси.

„Започвате да виждате хора, които са гладни“, каза папа Франциск по време на сутрешната неделна литургия в резиденцията си в Санта Марта.

Тази неделя разтревоженият глас за извънредните ситуации дойде от Coldiretti, най-голямата асоциация, представляваща и подпомагаща селското стопанство: в Кампания има повече от 530 000 души, нуждаещи се от храна, което е почти 9% от населението на региона. В Сицилия има повече от 364 000 и почти 283 000 в Калабрия. Но гладът се разпространява и в Лацио с повече от 263 000 души. В анализа на Coldiretti най-малко 2700 000 души са принудени да поискат помощ за храна.

Хората са гладни

Сигналите за гладни хора са много и драматични и се превръщат във вирусни за няколко часа в социалните мрежи. Едно от тях е видео на баща и дъщеря му, които ядат филия хляб с Нутела. Със заплашителен тон той се обръща към премиера Конте и кмета на Палермо: „Ако дъщеря ми няма да може да изяде парче хляб, ще щурмуваме супермаркетите“.

Точно в Палермо се появи организирана група от 20 души пред касите на супермаркет Lidl - във Viale Regione, един от най-големите и най-посещавани в Палермо - с колички, пълни с продукти, които отказват да си платят и крещят: „Нямаме пари да плащаме, трябва да ядем“. Служителите на супермаркета са потърсили помощ от полицията за овладяване на ситуацията. В резултат от днес има засилени полицейски патрули около супермаркетите в Палермо и други градове.

Във Фейсбук е отворен профилът на група, наречена „Noi“, която насърчава бунт с лозунг: „Вземете обратно това, което е взето от нас“. В рамките на часове той събра стотици последователи, някои от които се организират чрез чат, като зоват за щурмуване на всички супермаркети на 3 април, за когато е предвиден краят на извънредната ситуация, въпреки че е най-вероятно правителството ще постанови удължаване.

Страхът от безредици

„Наред с мнозина, които преживяват този момент на много сериозна криза с мъка, но с достойнство, има групи от чакали и протестиращи професионалисти, които насърчават към насилствени действия и групи, които показват и претендират за членство в мафията. Моля, всички граждани да ги докладват в полицейските органи. В този климат е очевидно, че чакалите могат да направят в социалните мрежи малко малцинство, но това може да създаде дестабилизация“. Това алармира в интервю за RAI кметът на Палермо Леолука Орландо, известен борец срещу мафията, след като водещият му пуска свидетелства на хора, които подтикват в социалните мрежи да обират супермаркети. Според Леолука Орландо, организираната престъпност ще се възползва от ситуацията и ще оглави бунтовете. Ето защо той моли правителството да предостави доход за оцеляване. 

„Техниците“ - тайните служби и силите за сигурност, започвайки от директора на полицията Франко Габриели, изразиха опасенията си, че ще има бунтове „за хляба“. Докладите, достигнали до вътрешния министър Лусиана Ламоргезе, са много обезпокоителни, защото говориха за отчаяни хора, без работа и без пари, готови на всичко, с новини за грабежи в аптеки и нападения над супермаркети. Дългата сянка на мафията често е отзад.

„Загрижен съм за общата ситуация, която се оформя в страната. Гражданите имат основни искания, за които държавата трябва да поеме отговорност. Днес супермаркетите и аптеките са защитени от органите на реда“, заяви вътрешният министър Ламоргезе в телевизионно интервю.

Спешен отговор на правителството

В събота вечер правителството реагира спешно на този вик на тревога, идващ от Южна Италия, където има сериозен риск от ​​„социална бомба“, ако не се вземат спешни решения. Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви в събота вечерта помощ от 4,3 млрд. евро за семейства и още 400 милиона в облигационни покупки, за да помогне на гражданите, които нямат пари, да купуват основни вещи.

Но кметът на Палермо Леолука Орландо смята тази помощ за абсолютно недостатъчна: „Това е положителен сигнал от правителството, но е достатъчен само за една седмица.

В регионите собствените местни ресурси, които са много малки, трябва да се комбинират с държавна помощ. Ситуацията е толкова драматична, че президентът на региона Кампания Винченцо де Лука мобилизира управителния си съвет с молба: „Трябва да гарантираме хляба на бедните хора, трябва да намерим нужните пари“.

 

Източник: abc.es 

Редактор: Нели Тодорова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ