Израел обвини Иран, че тайно продължава ядрената си програма

Израел обвини Иран, че тайно продължава ядрената си програма

Израел обвини Иран, че тайно продължава ядрената си програма

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че разполага с доказателства за секретна иранска ядрена програма, носеща кодовото име „Ахмад", с която Техеран нарушава международното споразумение, довело да свалянето на санкциите срещу страната, предаде „Ройтерс“.

„Иран излъга, когато каза че няма програма за разработване на ядрени оръжия. Хиляди секретни файлове го доказват. Дори след подписването на сделката, Иран е запазил и разширил познанията си за ядрени оръжия за бъдещо използване“, каза израелският премиер.

Той поясни, че израелските тайни служби са открили документи, съдържащи повече 55 000 страници, и още 55 000 файла на 183 компакт диска, които показват, че Иран не е замразил ядрената си програма след подписването на споразумението. Според информацията, целта на програмата „Ахмад“ е било създаването на 5 ядрени бойни глави с мощност от 10 килотона.

Въпреки че повечето от предполагаемите доказателства на Нетаняху са датирани от периода преди подписването на ядреното споразумение от 2015 г., израелският премиер твърди, че Техеран е съхранил важни досиета за ядрената технология и е продължил своите проучвания за нейното развитие.

Изявлението на Нетаняху, което той произнесе на английски, бе излъчено на живо по всички телевизионни канали в Израел.

Нетаняху каза, че е споделил получената информация със САЩ и че ще изпрати пратеници във Франция и Германия, който да я представят на европейските лидери. Израелският премиер подчерта, че провел телефонен разговор и с руския президент Владимир Путин.

От Белия дом потвърдиха, че са получили информацията от Израел и заявиха, че тя ще бъде разгледана внимателно и обстойно.

„Тази информация предоставя нови и убедителни подробности около опитите на Иран да продължи да развива ядрени оръжия. Тези факти отговарят на това, което САЩ вече знаят: Иран имаше  добре развита тайна ядрена програма, която опита и се провали да скрие от света и своя народ.“, се казва в изявление на Белия дом.

Малко по-късно новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео определи разкритите от Израел документи като „автентични“ и каза, че бил информиран за тях още по време на неговата визита в Йерусалим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ