Извънредно положение в Северна и Южна Италия заради дъждовете

Извънредно положение в Северна и Южна Италия заради дъждовете

Извънредно положение в Северна и Южна Италия заради дъждовете

Италианското правителство обяви извънредно положение заради лошото време в редица северни и южни региони на страната, в това число за всички сицилиански провинции, а също и за Генуа, Савоя и Специя. Информацията за регионите в извънредно положение бе потвърдена от премиера Джузепе Конте в Туитър. При обявяване на такъв режим на национално равнище специални фондове отпускат помощи за премахване на последиците от стихиите.

Правителството ще разгледа нови подобни искания на следващи заседания, пояснява още в поста си премиерът. На 18 ноември например регионалният съвет на Тоскана обяви извънредно положение в областта заради поройни дъждове и бури. Местните власти поискаха кабинетът да обяви такава мярка на национално равнище.

Вчера заради ситуацията в страната външният министър на Италия Луиджи ди Майо се отказа от участие във форум на външните министри от Г-20 днес и утре в Япония.

Миналата седмица извънредно положение беше обявено във Венеция, която бе потопена от най-високите от половин век насам води, чието равнище на 13 ноември достигна близо 190 сантиметра. Според венецианските власти щетите са за около един милиард евро. Правителството обяви извънредно положение и отпусна 20 милиона евро за ликвидиране на последиците, а после инфраструктурното министерство добави още 65 милиона евро.

От Външно министерство обявиха спешни телефони за връзка и съдействие при нужда за българските граждани, които ще пътуват или вече са в Италия. Те могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643; или с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ