Ел Салвадор използва вулканите за копаене на биткойн

Ел Салвадор използва вулканите за копаене на биткойн

Ел Салвадор използва вулканите за копаене на биткойн

В геотермална електроцентрала близо до вулкана Тесара в Ел Салвадор 300 компютри правят сложни математически изчисления денонощно, потвърждаващи трансакциите на биткойн – процес, познат още като копаене на валутата.

Пилотният проект е вдъхновен от президента Наиб Букеле, който през септември направи най-голямата дигитална монета в света законно платежно средство и обеща използване на евтина и възобновяема енергия за добива ѝ. Подобни операции са критикувани на други места по света заради огромните количества електроенергия, която използват, както и произтичащия от това въглероден отпечатък, пише Fox Business.

Според Букеле геотермалните ресурси на Ел Салвадор, чрез които се генерира ток от пара под високо налягане, произведена от подземната топлина на вулканите, може да е решение на проблема.

Евтиният ток и подкрепящото правителство са два критични фактора за привличане на операции за добив на биткойн според Брандън Арванаги, консултант по копаене на криптовалутата.

Преди две години Китай осигури около три четвърти от цялата електроенергия, използвана за копаене на виртуални валути, но властите започнаха да ограничават процеса и през септември обявиха всички трансакции, включващи биткойн и други валути, за незаконни.

Това доведе до борба за създаване на условия за копаене в други страни.

На този фон Букеле шокира нацията си с обявлението, че биткойн ще стане законно платежно средство в Ел Салвадор. Планът на държавния глава изглежда примамлив особено за хората, живеещи в чужбина, защото им позволява да изпращат пари на семействата си в страната по-евтино.

Стартирането обаче бе разклатено от притеснения, че биткойнът, който не се контролира от нито едно правителство, може да привлече престъпна дейност. Освен това мнозина излязоха на протест срещу решението на Букеле, а някои потребители искаха само да получат стимула от 30 долара, предлаган от държавата, срещу откриване на дигитален портфейл.

Геотермалната енергия представлява около една четвърт от енергията на Ел Салвадор, на чиято територия има 23 вулкана. Към момента обаче електричеството не се счита за особено евтино. Уебсайтът GlobalPetrolPrices.com, който публикува цени на енергията на дребно по целия свят, поставя разходите за ток на домакинствата и предприятията в латиноамериканската държава много над средните за света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ