Войната блокира два български кораба в украински пристанища

Войната блокира два български кораба в украински пристанища

Над 100 кораба са блокирани заради войната в пристанищата на Украйна. Два от тях са български. Единият е в Одеса, другият е в Мариупол. От доста време нашите моряци се намират на украинска територия. Повечето от тях са от Варна.

"Засега само 6 човека от двата кораба са предпочели да бъдат евакуирани по суша. Другите са на бордовете на корабите и изпълняват своите задължения. В постоянна връзка сме с Международната морска организация за създаването на така наречените сини коридори, за да могат всички кораби да бъдат изведени безпрепятствено до безопасни води. Трябва да се намери някакво решение и тук е ролята на нашата дипломация и на световната. Трябва да решат този въпрос", заяви в интервю за предаването "Преди всички" по БНР зам.-министърът на транспорта и специалист по морско право Владимир Върбанов.

Ситуацията с българските кораби в украински пристанища е можело да се избегне, ако отговорните мениджъри са следили развитието на застрахователния пазар, коментира пред БНР капитан далечно плаване Христо Папукчиев.

"От 15 февруари са имали достатъчно време да прегледат клаузите, да се оцени рискът както за плавателните съдове, така и за товарите, които е предстояло да бъдат натоварени или разтоварени, и ако е трябвало да бъдат променени направленията на корабите, да се пренасочат към други пристанища. Трудно е да бъдат открити собствениците, тъй като те обикновено се крият зад корпоративни завеси по различни способи", добави Папукчиев. 

Междувременно, в декларация от "Възраждане" настояха държавата да предприеме действия за освобождаването на кораба "Царевна" от Мариупол.

"Българският кораб "Царевна" с 19 моряци е блокиран от 24 февруари в Мариупол. Русия е съгласна да освободи българския кораб, украинската страна не иска да го освободи. "Възраждане" запозна външния министър и премиера. Искаме българската държава да предприеме действия за освобождаване на кораба. Притеснението на моряците е, че украинските националисти искат да го използват за евакуация. Така нашите моряци ще се превърнат в заложници и България ще се намеси в конфликта. Правим ли толкова да помогнем на българския народ", заяви в парламента Николай Дренчев от "Възраждане".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ