KFC изправена пред бойкот в Китай заради промоция, която насърчава разхищението на храна

KFC изправена пред бойкот в Китай заради промоция, която насърчава разхищението на храна

Водеща китайска организация за защита на потребителите призова за бойкот на американска верига ресторанти за бързо хранене KFC с аргумента, че тя насърчава разхищението на храна, предаде Би Би Си.

Китайската потребителска асоциация (CCA) заяви, че стартираната миналата седмица промоция на KFC в сътрудничество с китайския производител на играчки Pop Mart кара потребители да поръчват множество менюта, съдържащи кутии с играчки.

Промоцията позволява на потребителите да колекционират лимитирани версии на популярните в страната кукли Dimoo с големи очи и кръгли лица, закупвайки определени менюта на KFC.

[[{"fid":"386904","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":600,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Weibo

„KFC използва тези кутии с лимитирани издания на играчките, за да предизвика и оправдае ирационално и прекомерно купуване на менюта от страна на потребителите, което противоречи на обществения ред, добрите обичаи и духа на закона“, се казва в изявление асоциацията.

Един клиент е похарчил 10494 юана, или 1649 долара за една поръчка от над 100 менюта. Други потребители също поръчват менютата само за играчките и изхвърлят храната на боклука.

KFC стартира изключително популярната промоция миналата седмица, за да отбележи 35-тата годишнина от отварянето на първия си ресторант в континентален Китай.

Yum China, която управлява KFC China, и Pop Mart не са отговорили на исканията за коментар от Би Би Си.

През 2020 г. китайското правителство започна мащабна кампания срещу разхищението на храна, като президентът Си Дзипин определи като „шокиращо и тревожно“ количеството храна, което се изхвърля на боклука в страната.

При кампанията бяха изтрити профилите в социалните мрежи на инфлуенсъри, които станаха популярни с големите порции храна, които ядат на живо. Правителството също така насърчи хората, които ходят на ресторант, да не поръчват повече, отколкото могат да ядат.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ