Кипър намалява с 10% ДДС-то за тока на битови потребители

Кипър намалява с 10% ДДС-то за тока на битови потребители

Кипър ще намали с 10% ДДС върху сметките за ток за битови нужди за три месеца. Това е третата компенсаторна мярка, която правителството прилага за подпомагане на домакинствата заради повишените цени на електричеството.

Правителството уведоми Европейската комисия за намерението си да намали ДДС върху сметките за електричество на битовите потребители от 19% на 9% за период от 3 месеца, съобщи в четвъртък финансовият министър Константинос Петридис. Решението допълва обявените вече две облекчения за населението заради поскъпването на тока, предава БНР.

До февруари догодина е в сила 10-процентно намаление на сметките за електричество за всички потребители, което продължава 10 месеца. В началото на ноември правителството свали с 14% - от 19% на 5%, ставката за ДДС върху сметките за домакинствата от уязвимите социални групи за 6 месеца.

„Новата мярка е в съответствие с препоръките на Европейската комисия за временни и целенасочени действия на подкрепа заради покачването на цените на електроенергията, които ще предотвратят опасността от енергийна бедност и няма да засегнат пазара”, обясни министър Петридис.

От януари до октомври тази година цената на електроенергията в Кипър е нараснала с 10,1% спрямо съответния период на миналата година, уточниха от финансовото министерство

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ