Кипърското сирене халуми вече е защитена марка в ЕС
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне получи европейска регистрация като продукт със „защитено наименование за произход”, съобщи официално правителството в Никозия. Освен икономическо значение събитието има и политически привкус на фона на нерешения Кипърски въпрос, предава БНР.
„Важен ден за нашата родина, в полза на всички кипърски производители, кипърски гърци и кипърски турци”. Така президентът на Кипър Никос Анастасиадис определи успешното приемане от държавите членки на регламента за регистрация на халуми със защитено наименование за произход.
Процесът на одобрение продължи необичайно дълго - Кипър подаде заявление за европейска идентичност на най-важния си традиционен продукт още през 2014 г., което бе публикувано в Официалния вестник на ЕС едва през юли 2015 г. Оттогава европейското досие на сиренето се превърна от икономически в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския конфликт.
Европейската регистрация за „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и кипърските турци, се разпростира върху производителите от двете общности, въпреки продължаващото им разделение. С нея се гарантира, че сирене под това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав и технологичен процес.
С получения първи европейски патент за продукт в северните територии на Кипър се разрешава произведеният в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за целта миналата седмица бе променен и регламентът за търговия през „Зелената линия” между двете части на острова.
Халуми е вторият по значение износен продукт на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.