Китай издигна Си Дзинпин до най-почитания лидер след Мао

Китай издигна Си Дзинпин до най-почитания лидер след Мао

Китай издигна Си Дзинпин до най-почитания лидер след Мао

Управляващата Комунистическа партия в Китай гласува да издигне името и идеологията на президента на страната Си Дзинпин до най-високо равнище - в конституцията си, превръщайки го в държавния лидер с властово равнище и почит, каквито е имал досега само основателят на китайската народна република Мао Дзедун. 

Вотът беше единодушен, по време на годишния конгрес на партията в страната - най-важната политическа среща в най-силната азиатска икономика и една от най-влиятелните държави в света. На срещата участваха над 2000 китайски делегати. Конгресът продължи седмица. Избирани бяха провинциални партийни ръководители, управители на държавни райони и шефове на някои от големите държавни предприятия в Китай, предава Би Би Си. 

Си Дзинпин постепенно увеличаваше властта си, откакто стана държавен лидер на Китай през 2012 г., а сега я циментира, отбелязват международните наблюдатели. Решението на конгреса сега означава, че всяко препятствие пред него ще бъде разглеждано като заплаха за управлението на Китайската комунистическа партия (ККП). 

2000-те делегати, заседаващи в Пекин, одобриха процес на внедряване на "Мисълта за социализма с китайски характеристики за новата ера на Си Дзинпин" вътре в конституцията на Китай. В края на гласуването е било запитано дали някой от присъстващите има възражения, при което е имало шумен отговор "никой", предават журналисти, били на мястото. 

Предишните лидери на китайската комунистическа партия също имаха своите идеологии внедрени в партийната конституция на държавата или в мисленето, но никой освен основателят на партията Мао нямаше своята философия, описана като "мисъл", което е на върха на идеологическата йерархия. Думите "нова ера" означават, че партията по този начин казва, че това е третата част от историята на модерен Китай. 

Това, което Дзинпин, направи в управлението си досега бе да потвърди и разшири китайските интереси в света. Той се бореше със забавяща се икономика. Наказа с чистка корумпирани чиновници на високи и ниски нива. Подчерта напрежението във връзка с бъдещето на Хонконг. Сложи край на китайската политика на едно дете. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ