Китай построи гигантска кула за пречистване на въздуха

Китай построи гигантска кула за пречистване на въздуха

Китай построи гигантска кула за пречистване на въздуха

Китай изгради най-голямата кула за пречистване на въздуха в опит да се пребори със смога, който задушва мегаполисите в страната, съобщи “Дейли Мейл“.

Според вестник “Саут Чайна морнинг пост“, стометровата цилиндрична кула подобрява качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра.

Учени от Китайската академия на науките, които стоят зад проекта, твърдят, че системата може да намали с 15% фините прахови частици в замърсения въздух, които се считат за най-вредни за човешкото здраве.

Кулата и прилежащите към нея съоръжения заемат обща площ от 2 580 квадратни метра в град Сиан, столицата на западната китайска провинция Шанси.

По същество Кулата представлява пречиствателна станция, която разчита на слънчевата енергия. В основата на съоръжението има стъклени парници,  заемащи обща площ колкото половин футболно игрище, които събират замърсения въздух и го нагряват с помощта на слънчевата топлина. След това въздухът се изтласква нагоре по кулата, преминавайки през редица пречиствателни филтри, преди да се върне обратно в атмосферата.

Съоръжението има способността да филтрира фини прахови частици с диаметър до 2,5 микрона(PM2.5), азотни оксиди, азотни диоксиди и серен диоксид, или с други думи, веществата, които са основните причинители на смог.

Главният изследовател по програмата, заяви пред „Саут Чайна морнинг пост”, че кулата има капацитета да пречиства над 10 млн. кубични метра въздух в рамките на един ден. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ