Китай предлага 10-годишни визи на световни топ таланти

Китай предлага 10-годишни визи на световни топ таланти

Китай предлага 10-годишни визи на световни топ таланти

Китайската държава започва издаването на дългосрочни визи, с които да изкуши високо квалифицирани лица от чужбина да заработят в нея, предава Би Би Си.

Визите са за топ таланти, за многократно влизане в страната и ще бъдат валидни в срокове от 5 до 10 години, според информация на държавните медии. Технологични лидери, предприемачи и учени, търсени в различни сектори в Китай са сред подходящите да кандидатстват. 

Неотдавна Китай се постави цели за икономическо и социално развитие и разглежда наемането на способни експерти от чужбина като ключово за постигането им. Когато плановете за визовата схема бяха първоначално обмисляни, страната заяви, че програмата ще бъде насочена към прием на най-малко 50 000 чужденци с много висока квалификация и умения. 

Кандидатстването за визите ще може да бъде правено онлайн, безплатно и ще бъде обработвано бързо, заявяват от китайското правителство. Лицата, на които са връчени такива визи, ще могат да остават в страната до 180 дни за начало и ще могат да вземат със себе си близките си - съпруг/съпруга, деца. 

През 2016 г. Китай представи система за оценка на чужденците, която цели да определя уменията, от които държавата има нужда и иска да привлече, намалявайки нискоквалифицираните чуждестранни граждани, идващи в нея, и увеличавайки експертите. Според документ, излъчен тогава, класифицираните най-високо в тази система търсени чуждестранни таланти включваха носители на Нобелови награди, успешни олимпийски спортисти, директори на световноизвестни университети по музика и изкуства, топ учени-ръководители на водещи финансови институции и професори в големи университети. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ