Климат: Зверски студ в Китай, наводнения във Франция

Климат: Зверски студ в Китай, наводнения във Франция

Климат: Зверски студ в Китай, наводнения във Франция

Рекордно ниски температури бяха регистрирани в Североизточен Китай, съобщи националната метеорологична служба, цитирана от ТАСС.

В провинция Хейлунцзян тази нощ са измерени минус 44,5 градус - рекорд за тази зима. Вчера в регионалната столица Харбин бяха измерени минус 43,1 градуса - най-ниската температура от 57 години.

Китайските метеоролози обясниха студеното време в Хейлунцзян със силен антициклон от Сибир.

Според прогнозите през следващите дни в провинцията ще започне леко затопляне, до минус 30 градуса. В северната част на Хейлунцзян обаче термометрите ще продължат да показват под минус 40.

В Европа зимата също поставя хората в екстремни условия.

След като вчера и днес в Алпите се наложи евакуация заради обилния сняг и максимална опасност от лавини,  днес във Франция е обявен оранжев код за опасност от наводнения в 23 департамента в югоизточната и източната част на страната, в Нормандия и в Париж. Очаква се силният дъжд да продължи и утре.

Има опасност  нивото на Сена в Париж да надхвърли до края на седмицата критичната точка от 6,10 м, достигната при наводненията през 2016 г.

Снощи нивото на реката беше 4,96 м, като само от понеделник вечерта до вторник сутринта се е повишило с 15 см. Една от линиите на подземната железница е затворена до петък.

Вчера реката преля нагоре по течението, далече от града.

В понеделник преляха други две реки във Франция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ