Кметството в Париж глобено заради прекалено много жени на ръководни постове

Кметството в Париж глобено заради прекалено много жени на ръководни постове

Кметството в Париж глобено заради прекалено много жени на ръководни постове

Кметството на Париж беше глобено от френската държава заради прекалено много жени на ръководни постове, предаде Франс прес. Кметицата на Париж Ан Идалго, издигната на поста от социалистите, разкритикува решението и го определи като "абсурдно".
Съгласно решението глобата, която се налага на парижкото кметство възлиза на 90 000 евро. Тя се отнася за 2018 г. и бе наложена с решение на министерството на трансформацията и публичната администрация заради неспазване на разпоредба за паритет на мъжете и жените. Въпросната разпоредбата беше отменена миналата година, припомня Франс прес, цитирана от БТА.
"Тази глоба очевидно е абсурдна, несправедлива, безотговорна, опасна", каза кметицата, критикувайки изоставането на Франция в издигането на жени на ръководни постове. Тя изтъкна, че за да бъде постигнат паритет, трябва да се ускори темпото, за да се осигури, че при назначенията има повече жени, отколкото мъже.
Идалго се пошегува, че се радва, че става дума за глоба, наложена именно заради това, че повече жени са били назначени на директорски постове в кметството, а именно от общо всички назначения на такива постове 11 са жени, само 5 са мъже.
Ан Идалго допълни, че лично ще занесе чека с глобата, придружавана от заместниците си, директорите и всички жени от главния секретариат. Кметицата обяви още, че ще предложи на всички председатели на групи и от мнозинството, и от опозицията в градския съвет да се присъединят към нея.
Самата министърка на публичната администрация Амели дьо Моншален призна днес, че разпоредбата, заради , която бе наложена глобата и която бе отменена през 2019 г., е "абсурдна".
"Каузата на жените заслужава повече", заяви Моншален в Туитър и допълни, че иска с парите от глобата да бъдат финансирани конкретни действия за издигане на жени в администрацията. Тя покани Идалго да обсъдят въпроса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ