Колко често испанските потребители подновяват мобилния си телефон?

Колко често испанските потребители подновяват мобилния си телефон?

40% от потребителите в Испания сменят мобилния си телефон на всеки две години. Подобен е процентът (37,8%) на хората, които го подновяват само когато смартфонът им се повреди или счупи. Това показва проучване, проведено от CertiDeal, компанията, специализирана в производството и продажбата на ремонтирани телефони, предава eleconomista.es. 

Потребителите, които издържат най-дълго време (те го сменят на всеки четири години или повече, бел. ред.) преди да подновят телефона си, са едва 13 на сто. Данните показват, че шест от десет души (59,3%) са сменяли телефона си повече от осем пъти през целия си живот.

Основната причина, поради която потребителите подновяват своя смартфон, е неговата неизправност или батерията (43,5%), следвана от счупване или загуба на предишното устройство (33,2%). 10% от потребителите сменят телефона си, защото се нуждаят от повече памет и 5 на сто - защото искат да имат най-новия модел на пазара или защото им е скучно от предишния. Само 3% сменят мобилния си телефон, за да си вземат нов с по-добра камера.

Основната характеристика, която се търси в новия смартфон е:

  • той разполага с по-голяма производителност или скорост (60,7%);
  • той има повече капацитет на паметта (44,5%).

Четирима от десет потребители търсят устройство с по-дълъг живот на батерията от предишния (40,2%), а 22,8% искат да имат мобилен телефон с по-голям екран.

Търсенето на ремонтирани смартфони (втора употреба, бел. ред.) се е увеличило през последните години и се очаква продажбите да нараснат още повече през следващите месеци. "Прогнозите за продажби на обновени телефони за 2022 г. са с 50% по-високи от тези за 2021 г.", казва Салвадор Макри, мениджър на CertiDeal за Испания.

Пет от 10 души (57,2%) са избрали да си купят ремонтиран телефон след кризата с Covid-19. 20% от тях са го направили, защото покупателната им способност е намалена и предпочитат да спестяват при покупка на смартфон. Шест от 10 потребители очакват да спестят до 50%, когато купуват телефон с тези характеристики. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ