"Комерсант": От Киев идват противоречиви новини за ситуацията в Донбас

Комерсант: От Киев идват противоречиви новини за ситуацията в Донбас

"Комерсант": От Киев идват противоречиви новини за ситуацията в Донбас

Киев отложи със седмица договореното за понеделник раздалечаване на войските в донбаските села Петровское и Золотое, като се аргументира с продължаващите обстрели. "Украинските официални лица обаче срамежливо премълчаха кой ги провокира", пише в. "Росийская газета" в коментар за сепаратисткия конфликт.

"Украински медии не крият" според руския ежедневник, че раздалечаването е било провалено, тъй като в региона е пристигнал жандармерийският полк "Азов", формиран въз основа на едноименния националистически доброволчески батальон.

Бойците му заявиха, че ако армията напусне позициите си, те ще заемат мястото й като истински патриоти на Украйна. Дори западни правозащитници, симпатизиращи на Киев, наричат хората от "Азов" "неонацисти, расисти и антисемити". А Конгресът на САЩ и Пентагонът изпращат военна помощ на Киев със строгата уговорка, че тя не бива да попада в техни ръце.

Централната власт в Киев "явно не може да обуздае. . . украинските неонацисти" - екипът на президента Володимир Зеленски не успява да се споразумее с вътрешния министър Арсен Аваков, покровител и спонсор на "Азов", твърди московският официоз.

Според него Аваков "в двойна степен няма интерес от мирно уреждане" на конфликта. "От една страна, с помощта на "Азов" той контролира част от контрабандните потоци в "сивата зона" и престъпния бизнес в Украйна като цяло, от друга - краят на гражданския конфликт и неизбежното разследване на неонацистките злодеяния ще постави въпроса и за личната му наказателна отговорност", обяснява "Росийская газета".

От Киев идват противоречиви новини за уреждането в Донбас, констатира в. "Комерсант". След отмяната на планираното раздалечаване на силите бе съобщено за предстоящ нов опит още на 9 октомври. Не се сбъднаха и опасенията, че бойци от "Азов" ще се разположат на разграничителната линия. По данни на украинските силови структури "Азов" вече е напуснал село Золотое, пише вестникът.

"Трябва да сме реалисти. В крайна сметка Украйна ще има символичен, а не реален суверенитет над Донбас. Не бива тя да разчита на нещо повече. Украйна няма да получи нищо повече от Минските споразумения" за уреждане на конфликта, коментира руският политолог Александър Чеснаков, близък според "Комерсант" до Владислав Сурков, помощник на президента Владимир Путин.

Противодействието от страна на украинските радикали е било напълно предсказуемо за екипа на Зеленски - той няма да се откаже от стъпките, очаквани от Москва, смята московският анализатор Сергей Уткин.

Отказ от Минските споразумения би означавал за Зеленски "да изгуби изцяло суверенитета над Донбас още сега. И най-вероятно завинаги. Докато изпълнението на Минските договорености води към общо взето бърза реинтеграция" на размирния регион в състава на Украйна, казва Уткин.

Зеленски заяви, че предстои частично да се възстанови движението на хора и стоки през разграничителната линия - така би започнала "да се зашива разкъсаната тъкан на Украйна", допуска руският експерт.

"Лента" цитира украинския външен министър Вадим Пристайко, изброил пред телевизия Ай Си Ти Ви три сценария за развитие на ситуацията в Донбас.

Първият вариант предвижда според него опити за договаряне в рамките на "несправедливия процес, в който хлътнахме преди много години". Вторият сценарий предполага безкрайно проточване на конфликта, още повече загинали войници и нарастваща омраза в самопровъзгласилите се републики. Третият вариант е "никога вече да не се връщаме към тази част от Украйна", добави Пристайко.

Украинският външен министър освен това смята, че при неизпълнение на споразуменията Киев може би ще трябва да настоява пред международната общност за поддържане на мира между Украйна и Донбас, откроява в. "Известия" друг момент от изявлението му.

Зеленски с всички средства ще изтъква, че Украйна изпълнява Минските споразумения, но интерпретацията на тези документи от Киев няма нищо общо с реалните договорености, заявява пред "Свободная преса" Лариса Шеслер, председател на украинския Съюз на политемигрантите и политзатворниците.

По думите й Киев "мечтае" чрез връщането на размирния регион в Украйна "физически да ликвидира опозиционерите в Донбас, да отнеме на местните жители реалните им политически права, да унищожи руския език във всички сфери от живота на обществото".

Тогава "западните правозащитници ще си затворят очите за грубите на рушения на всички договорености, както си затварят очите за правата на сърбите в Косово или в Източна Славония. Но за да се получи този резултат, Русия трябва да бъде въвлечена в подписване на споразумения и договорености, които Русия после да изпълнява, а Украйна да ги нарушава", казва общественичката.

От една страна, Зеленски се стреми към нова среща на "нормандската четворка" за уреждане в Украйна, затова "демонстративно се движи към решаване на хуманитарните въпроси - нещо важно за местните жители. От друга страна, виждаме военно изостряне заради въоръжените сили и националистическите батальони, контролиращи тази територия". Съответно Зеленски рано или късно ще се наложи да влезе в конфликт с украинските "доброволци", заявява пред "Взгляд" политологът Марат Баширов, бивш премиер на сепаратистката Луганска народна република.

Според него украинският президент просто трябва да приложи законите на страната - "да прояви воля като върховен главнокомандващ", защото голям брой националистически формирования вече са част от държавните силови структури. "Прочее, най-агресивните "доброволци" може да бъдат разжалвани или дори поставени под стража", разсъждава Баширов.

Ситуацията в Донбас стихийно върви към нормализация, но политическата й съставка остава без промени и конфликтът изглежда ще бъде замразен, прогнозира украинският наблюдател Руслан Бортник.

"Тези нагласи са силни в украинското общество. Близо 30-40 на сто от жителите на страната се обявяват против войната, но при все това не са готови за отстъпки - сиреч всъщност се обявяват за замразяване на конфликта", пояснява експертът пред "Взгляд".

 

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги