Коронавирусът принуди НАТО да се заеме с укрепване на биологическата отбрана

Коронавирусът принуди НАТО да се заеме с укрепване на биологическата отбрана

Коронавирусът принуди НАТО да се заеме с укрепване на биологическата отбрана

Виждайки опустошенията от пандемията на коронавируса, НАТО се е заел да укрепва биологическата си отбрана, пише Frankfurter Allgemeine.

"Коронавирусът не е създаден в лаборатория, но показва опасностите от използването на биологични оръжия", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за германската прес агенция DPA в Брюксел. Следователно НАТО трябва да засили отбраната си в случай на такава заплаха.
Алиансът вече работи за подобряване на обмена на разузнавателна информация за предотвратяване на потенциални инциденти, свързани с биологични оръжия.

„Тези оръжия са забранени от международното право по същия начин като химическите, но трябва да сме готови за използването им, защото знаем, че такива оръжия все още съществуват. То може да бъде използвано както от държавни служби, така и от терористи“, предупреждава Столтенберг. 

Освен това генералният секретар на НАТО не изключва, че използване на традиционни оръжия или ядрено оръжие може да бъде отговор на мащабна биологична атака, в състояние да убие стотици хиляди хора.

„НАТО не притежава забранени оръжия, но ние имаме пълния набор от възможности за пропорционален отговор“, каза той.

Ако клаузата за колективна отбрана влезе в сила след използването на биологични оръжия, НАТО може да използва всички тях, за да отговори на атака.
Грипните вируси и коронавирусите също се считат за възможно биологично оръжие, заедно с причинителите на едра шарка и антракс. 

Изследователите многократно демонстрират, че вирусите могат да станат по-опасни чрез изкуствени средства в лабораторията. Такива експерименти бяха проведени с цел по-добро въоръжаване срещу последиците от естествените мутации на вируса. В същото време обаче те показват какви последици може да има, например ако терористите получат достъп до биологични оръжия. 

Един от най-тежките сценарии е, че вирусите могат да бъдат модифицирани така, че да заразяват само избрана група хора - тоест, например, те засягат само чернокожите или само белите. Друг страшен сценарий: биологичните оръжия могат да се използват от фанатици, които вярват, че светът може да бъде спасен само чрез драстично намаляване на населението.

Още през юли генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също предупреди за опасността от терористични атаки с използване на биологично оръжие. Пандемията показа, че подготовката за бедствие е неадекватна. Гутериш призова за засилване на споразумението за забрана на биологични оръжия, прието през 1975 г. Досега, например, то не съдържа никакъв контролен механизъм. Освен това 14 държави все още не са ратифицирали това споразумение, включително Еритрея, Израел, Египет, Сомалия и Сирия.

Говорейки за настоящата пандемия на коронавируса, Столтенберг подчерта, че НАТО е готова да предоставя активна помощ на съюзниците. „НАТО и военните могат да осигурят подкрепа за разпространението на ваксината“, каза той.

Щабът на Алианса за защита при бедствия от месеци координира помощта в други сектори. По този начин, наскоро голям брой устройства за изкуствена белодробна вентилация бяха доставени в балканските страни, пише Frankfurter Allgemeine. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ