Кой е Евгений Мураев – „проруският лидер в Украйна“, за когото говори Великобритания

Кой е Евгений Мураев – „проруският лидер в Украйна“, за когото говори Великобритания

Великобритания обвини Кремъл, че иска да прокара проруски лидер начело на украинското правителство и обяви, че офицери от руското разузнаване са били в контакт с бивши украински политици като част от планове за военна офанзива. В свое официално съобщение Великобритания посочи бившия украински депутат Евгений Мураев като „потенциален кандидат“ на Русия да оглави ново правителство в Украйна. В своя публикация за „Ройтерс“ Наталия Зинец разказва кой е той.

Мураев е роден в източния град Харков, близо до руската граница, през 1976 г., и е част от група политици в опозиция на прозападното ръководство, което пое властта след майданските улични протести през 2014 година. Започва политическата си кариера в Харков като поддръжник на бившия президент Виктор Янукович, който избяга в Русия след протестите.

В периода 2014-2019 г. е депутат, като първоначално е част от фракцията на Опозиционния блок, партия, формирана от фрагменти на подкрепяната от Москва Партия на регионите на Янукович. През юни 2016 г. се дистанцира и основава своята партия „За живот“, която има подобна идеология. Около две години по-късно създава друга партия – „Наши“. Регистрира се като кандидат за президент на изборите през 2019 г., но оттегля кандидатурата си преди вота.

Какви са политическите виждания на Мураев?

Мураев пропагандира възгледи, тясно свързани с руските разкази за Украйна. Той смята майданските протести за подкрепян от Запада държавен преврат.

Миналата година нарече войната в Донбас "вътрешен конфликт между правителството и бунтовниците", противоречащ на Украйна и на мнението на Запада, че конфликтът е между Украйна и подкрепяни от Русия лица.

През 2021 г. каза, че украинският президент Владимир Зеленски е контролиран от Запада и предположи, както и Русия, че Украйна може да опита да си върне територия, държана от подкрепяните руски сепаратисти. Киев отрича подобен план.

„Зеленски е заложник и е изнудван от МИ6, ЦРУ, всеки. Утре могат да го принудят да започне офанзива срещу Донбас, което ще доведе до пълномащабна война“, коментира Мураев.

Колко е влиятелен?

Мураев е по-малко известен от Виктор Медведчук, промосковски бизнесмен и депутат, който казва, че Владимир Путин е кръстник на дъщеря му и който бе хвърлен под домашен арест миналата година по дело за държавна измяна.

Въпреки това Мураев има власт чрез тв канала си „Наш“, който започна да се излъчва през ноември 2018 г. и официално е собственост на баща му Владимир.

Според проучване на украинския Център „Разумков“ през декември 2021 г. Мураев се класира на седмо място с 6,3% подкрепа сред бъдещите кандидати на следващите президентски избори през 2024 г., докато друго проучване на групата „Рейтинг“ го постави на пето място.

През 2017 г. подаде декларация за имущество, която е задължително изисквана от него като депутат. Тогава декларира парични активи от 2 млн. долара, 1 млн. евро и 13 млн. гривни.

Какво каза Мураев за обвиненията от Великобритания?

През британския вестник „Обзървър“ той отхвърли твърденията на Острова, като каза, че обвинението „не е много логично“. В своя публикация онлайн призова за прекратяване на разделението в Украйна на прозападни и проруски политици и каза, че страната се нуждае от нови лидери. Русия нарече обвинението на Великобритания „дезинформация“.