Краят на издирването на полет MH370, голямата мистерия в модерната авиация

Краят на издирването на полет MH370, голямата мистерия в модерната авиация

Краят на издирването на полет MH370, голямата мистерия в модерната авиация

Австралийското следствие призна, че издирването на самолета от полет MH370, изчезнал през 2014, приключва без успех. Случило се е „почти немислимото“ – самолет да се изпари без следа, казват експертите в окончателния доклад, цитиран от Франс прес.

Boeing 777 на авиокомпания Malaysia Airlines изчезна на Индийския океан на 8 март 2014 с 239 пътници на борда, малко след излитането му от Куала Лумпур към Пекин.

Оттогава случилото се със самолета е една от най-големите мистерии в историята на гражданската авиация.

Анализите на сателитни изображения и на възможния маршрут на апарата след отклоняването му от курса очертаха огромна зона за претърсване от 120 000 кв. километра в южната част на Индийския океан. Но от самолета и хората не беше открита и следа.

Причините за катастрофата не могат да бъдат установени със сигурност, тъй като апаратът не беше намерен, обяви Австралийското бюро по транспорт и сигурност в представения днес финален доклад.

Почти немислимо и определено неприемливо е в ерата на модерната авиация (...) голям търговски самолет да изчезне и никой да не знае със сигурност какво се е случило, продължава документът.

Бюрото признава, че най-мащабното издирване в историята е било много трудно заради липсата на информация, тъй като първоначално не е имало данни за самолета и за сателитната комуникация.

По-късно разследващите направиха компютърен модел на базата на няколко отломки, които се смята, че са престояли в океана около две години – когато самолетът изчезна.

След тригодишно търсене водолазите са елиминирали повечето зони по най-вероятния път на машината, става ясно от 440-страничния документ.

Австралийската национална агенция за разследване публикува през април доклад, според който  е по-вероятно MH370 да се намира на север от зоната на издирване, в сектор от около 25 000 кв. километра.

Само три отломки от самолета бяха открити на западните брегове на океана, между които част от крилото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ